Jak mi zablokovali Revolut

Revolut je skvělá služba. Ušetřila mi mnoho peněz. Ať již díky dobrému kurzu nebo kontrolou rodinného rozpočtu. ALE jednoho dne jsem přišel o svých 30.000 Kč. Naštěstí jen na dva dny.

Můj internet je posledních pár dní plný příspěvků o tom, jak je Revolut skvělý. Revolut má totiž akci – doporučte nás známému a oba dostanete 300 Kč. Při procházení oslavných článků na Revolut jsem si řekl, že když jedni říkají A, tak já řeknu to B.

Kde jsou mé peníze?

Revolut používám tak, že si na něj jednou měsíčně pošlu 30.000 Kč, což je můj měsíční rozpočet. Vždy tak vidím (a třeba i na Apple Watch), kolik mi ještě do konce měsíce zbývá na útratu.

Stejně jsem učinil i ve čtvrtek 1.8.2019. Přihodil jsem na Revolut 30.000 Kč, peníze z mého běžného účtu odešly, ale vyskočilo na mne upozornění, že účet byl zablokován a musím potvrdit zdroj svých příjmů. Chápal bych, kdyby Revolut zablokoval transakci a nestrhnul si peníze. Ale já peníze už na účtu neměl a v aplikaci od Revolut svítilo:

Což znamená, že s kartou jsem sice mohl platit, ale již jsem nemohl vybrat hotovost v bankomatu nebo třeba poslat peníze na Revolut Ivany, aby mi vybrala peníze ona.

Revolut po mně chtěl ověřit zdroj mých příjmů. Jako OSVČ jsem mohl například poslat výpis z podnikatelského účtu a několik faktur, které jsem vystavil klientům. To bych ale nikdy neudělal – nebudu soukromému subjektu posílat podobné informace. Další možností ověření příjmů bylo zaslání daňových přiznání za několik posledních let. To se mi sice také nelíbí, ale chtěl jsem své peníze zpět. Poslal jsem tedy přiznání za poslední 3 roky. V aplikaci na mě vyskočila hláška, že jim mám dát 48 hodin na ověření.

Po 24 hodinách mi došla trpělivost a napsal jsem na jejich podporu. Ozvala se mi Rita a chtěla popsat můj problém. Musím říct, že Rita byla velmi rychlá. Hned, jak jsem popsal mé problémy, mi řekla, že to je tím, že mám špatný PIN ke kartě. Ano, Rita je chatbot.

Rita ale dokázala přepojit hovor na Georgiho. Georgi už je operátor z masa a kostí. Nicméně jediné, co dokázal, bylo přepojení na “relevant team”. A pak už bylo jen ticho.

Vlastně nebylo. Za pár hodin na mě vyskočila hláška, že “relevant team” má reakční dobu na dotazy 72 hodin a hrobové ticho pokračovalo.

Nebudu vás napínat. Cca 40 hodin po odeslání daňových přiznání jsem dostal zprávu, že mé zdroje příjmů jsou ok a mohu dále Revolut využívat jako dříve. Nedalo mi to a napsal jsem znovu na podporu a chtěl ujištění, že mě příště Revolut opět nevyšplouchne. A prý se to už nestane.

Věřím, že to Revolut nedělá jen tak ze srandy a nutí ho k tomu pravděpodobně nějaká nařízení bojující proti praní špinavých peněz. Ale 30.000 Kč není zas tak velká částka. A hlavně – proč si peníze strhnou a pak teprve řeší potvrzení příjmů?!? Nešlo by to naopak?

Aby nedošlo k omylu a budu se opakovat – Revolut je fajn služba. I přes toto zaškobrtnutí jej používám dál. Ale nosím s sebou ještě rezervní platební kartu a měsíční rozpočet na něj neposílám naráz, ale dvakrát měsíčně vždy polovinu.

Mimochodem, Revolut minulý týden oznámil obchodování s akciemi. Nicméně po této zkušenosti o této formě investicí ani na okamžik neuvažuji. Chci mít své prostředky pod kontrolou.

Jak používám Revolut já?

  • Každý měsíc na Revolut “nasypu” měsíční rozpočet – mám tak přehled, kolik mi daný měsíc ještě zbývá na utrácení.
  • Díky statistikám mám přehled za co utrácím – automaticky rozděleno do kategorií Restaurace, Nákupy, Doprava, Potraviny, …
  • V zahraničí nebo na zahraničních eshopech vůbec neřeším kurz. Pozor akorát na jednu věc. O víkendu je kurz Revolutu horší. Můžete si ale vyměnit peníze předem v pracovní dny (Revolut je multiměnový).
  • Občas potřebuji zadat platební kartu na místech, kterým úplně nevěřím. Revolut však dokáže generovat virtuální platební karty. Takže provedu platbu virtuální kartou a hned ji zruším.

V tomto článku nenajdete můj affiliate link. Ani to není reklama na Twisto :-). Jen jsem se chtěl s vámi podělit o mou zkušenost.

Pokud se vám článek líbil, doporučte jej prosím přátelům