Co jsem dělal na volné noze v roce 2013

Od března 2013 používám pro měření času stráveném na zakázkách klientů výborný nástroj Toggl. Původně jsem jej chtěl používat pouze na měření času, který budu fakturovat klientům, ale nakonec jsem začal měřit i kolik času strávím cestováním, vzděláváním, propagací, apod. Musím se přiznat, že výsledky mě trochu překvapily.

Toggl jsem nepoužíval celých 12 měsíců, proto jsou následující čísla trochu zkreslená, ale jistou představu si z nich mohu udělat. Za tuto dobu jsem odpracoval 1373 hodin. Byla by to paráda, kdybych si mohl celou tuto dobu vyfakturovat. Není to tak růžové, i když jsem původně odhadoval, že placenou prací strávím daleko méně času.

Čas, kdy jsem vydělával peníze 38%
Čas, který mi nikdo nezaplatí 62%

V následující tabulce je uveden rozpad na jednotlivé činnosti. Pouze školení a IT poradenství jsou činnosti, které si mohu vyfakturovat. Ostatní položky jsou “omáčka” kolem podnikání na volné noze.

Školení 22%
IT poradenství 16%
Marketing 17%
Jak na IT 4%
Vzdělávání 8%
Administrativa 14%
Cestovaní 10%
Ostatní 9%

Dovolím si uvést pár poznámek k některým kategoriím.

Marketing (17 %)

Toto číslo mě velmi překvapilo. Ale když si uvědomím, co se vše pod touto položkou skrývá, tak to není zas tak moc. Namátkou:

  • práce na webu www.minar.cz
  • sociální sítě – Facebook a Google+
  • Hravá snídaně – jsem rád, že mě Robert Vlach doslova dokopal k tomu, abych Hravé snídaně dělal pořádně. A vyplatilo se to. Od té doby, co mám stránky na Facebooku a Google+ jsem pracoval už pro několik firemních klientů, kteří se ke mě dostali přes Hravé snídaně.
  • organizování akcí Google Pivo a Google I/O Extended
  • otevřená školení Google Apps, která pořádám, počítám také do propagace. Primárně jsem na nich moc nevydělal, ale získal jsem díky nim několik firemních klientů, kteří si mě přišli otestovat.

Jak na IT (4 %)

Projekt Jak na IT je moje srdeční záležitost. Původní plán byl však jiný – napěchovat před spuštěním tento osvětový web množstvím praktických článků a návodů. Bohužel mi na něj nezbylo moc času a proto jsem se před koncem roku rozhodl web spustit potichu a postupně ho začít plnit obsahem. Momentálně mi slouží jako odkladiště pro návody, které používám např. na školeních.

Vzdělávání (8 %)

V této kategorii bych rád v roce 2014 trochu přidal. Počítám sem např. účast na přednáškách nebo kurzech, řečnický klub Toastmasters, konverzační kurzy angličtiny a samostudium (knihy, články, …). A abych nezapomněl, zahrnuji sem i trénink psaní všemi deseti. Až do nedávna jsem používal modifikované rozložení klávesnice QWERTY pro programátory a psal cca 6 prsty. Hodně času však nyní trávím psaním textů, proto jsem začal pravidelně systematicky trénovat psaní všemi deseti.

Administrativa (14 %)

Tuto kategorii nemám rád, ale k podnikání na volné noze patří. Náleží sem např. fakturace, různé papírování (smlouvy), komunikace s klienty, kterou si nemohu fakturovat (odpovědi na poptávky) a jiné “zábavné” věci. Na konci roku jsem na zkoušku využil služeb virtuální asistentky a snad se mi s její pomocí podaří toto procento trochu snížit.

Cestovaní (10 %)

Další překvapení. Netušil jsem, kolik jsem za rok 2013 procestoval času. Většinou ale cestuji vlakem, takže mohu při cestování pracovat (např. tento článek píši na trase Brno – Praha). Občas z legrace říkám, že jsem na volné noze procestoval Českou republiku více, než za 18 let v ZONERu. A nejsem daleko od pravdy.

Ostatní (9 %)

Sem patří vše ostatní. Když se mi např. pokazil notebook, musel jsem ho jít reklamovat, sehnat náhradní, vyzvednout si ho, atd. Do této kategorie počítám třeba i přípravu na školení – materiály, nákup občerstvení, přípravu učebny.

Pokud nyní čekáte nějaký závěr, tak vás musím zklamat. Až na to, že mě některé věci trochu překvapily, žádný závěr nemám, protože nemám s čím porovnávat. Navíc je to ve finále pěkně rozděleno – práce, investice do budoucnosti a nutné zlo:

Vydělávání peněz 38%
Investice do budoucnosti 30%
Nutné zlo 33%

Pokud jste na volné noze a byli byste ochotni se podělit o vaše statistiky (hlavně poměr fakturovaná práce vs ostatní), budu velmi rád. Hodně mě zajímá, jak jsou na tom ostatní freelanceři. No a pokud jste zaměstnanci a jste placeni od hodiny, važte si toho.

Tento článek jsem podle Toggl psal 1 hodinu 45 minut a 40 sekund ve vlaku na cestě z Brna do Prahy. Tento čas byl zařazen do kategorie Osobní marketing.

Pokud se vám článek líbil, doporučte jej prosím přátelům